top of page

Wie is Joop Westerweel

Joop Westerweel werd op 25 januari 1899 in Zutphen geboren. Zijn vader was drukker en leider van een kleine christelijke sekte. Hij werd op jonge leeftijd geconfronteerd met het geloof waar hij grote vraagtekens bij had. Al op jonge leeftijd was hij overtuigd pacifist.
Hij geloofde in een oplossing zonder geweld en toen hij op latere leeftijd als onderwijzer in Nederlands-Indië werkte, werd hij daar dan ook de eerste principiële dienstweigeraar. Daarvoor werd hij tot een gevangenisstraf veroordeeld en werd later het land uitgewezen.
Terug in Nederland werd hij onderwijzer aan het door Kees Boeke opgerichte -Instituut voor Individueel Onderwijs – in Bilthoven, beter bekend als de Werkplaats.
Reeds in deze periode organiseerde hij al opvang van Duitse en Pools-Joodse vluchtelingen in ons land en organiseerde hij een vorm van onderwijs voor de kinderen van deze vluchtelingen.
Begin 1940 werd hij hoofd van een Montessori-school in Rotterdam. Alhoewel zijn verzetswerk zich steeds meer uitbreidde, bleef hij gewoon werkzaam als onderwijzer. Zijn verzetswerk deed hij voornamelijk ’s avonds en in de weekenden.
Op 10 maart 1944 werd hij, nadat hij een groot aantal Joodse jongeren over de Pyreneeën had geholpen, bij terugkomst in Nederland aan de Nederlands-Belgische grens gearresteerd. Via Haagse Veer (een gevangenis in Rotterdam waar hij erg is mishandeld) kwam hij terecht in het concentratiekamp Vught. Daar zat zijn vrouw toen ook. Zij was al in december 1943 in Rotterdam gearresteerd bij een verzetsactie. (Zij ging later naar kamp Ravensbruck en overleefde het concentratiekamp).
Op 11 augustus 1944 werd Joop Westerweel, samen met nog vier anderen, in de omgeving van kamp Vught gefusilleerd.
In maart 1947 werd het Joop Westerweelpark aangelegd op de helling van het Efraim-gebergte in Israël. Bovendien staat zijn naam vermeld op de eeuwig brandende lamp in de herdenkingshal van het Israëlitisch Bureau voor Oorlogsdocumentatie (Yad Wasjem) in Jeruzalem. In Nederland zijn straten naar hem vernoemd in Heemskerk, Montfoort, Rotterdam en Vlaardingen.
En in Amsterdam aan het Balboaplein staat onze school die met trots zijn naam draagt.
Al ga ik op of onder
het blijft mij nu gelijk.
Ik voel het heilig wonder,
ik weet het Leven rijk
Joop Westerweel
bottom of page